Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν τα τελευταία 24ώρα λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Τραγική ειρωνεία είναι ότι σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου επρόκειτο να παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Πινακοθήκη με αφορμή την παρουσίαση μεγάλης έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη. 

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην Τέχνη

Ποια ήταν η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου. 

Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ενώ στο βιογραφικό της βρίσκονται και πολλές συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. 

Έχει δημοσιεύσει 21 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είχε αποσπάσει και πολλές τιμητικές διακρίσεις στην πορεία της καριέρας της, όπως το Βραβείο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (1985), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης-Δοκιμίου για το βιβλίο «Περί Ζωγραφικής-Αλμπέρτι και Λεονάρντο» (1988), τον τίτλο «Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1994), τον τίτλο «Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας» (2007), τον τίτλο «Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας» (1997), τον τίτλο «Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας» (2005), τον τίτλο «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2011)», το «παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού της Ισπανίας» (2000), τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας» (2004), το Βραβείο ΤΕΙ Κρήτης (2005), το Βραβείο International Lions (2006), το Βραβείο XENIA (2006), το Βραβείο «Αριάδνη» από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής (2009).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ