Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη βρέθηκε στον αέρα της εκπομπής “Open Weekend” και μίλησε για τις αναμνήσεις της από τον πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη, τη σχέση της μαζί του αλλά και την ενόχλησή της για το ζήτημα γύρω από το άνοιγμα της διαθήκης που την θέλει να προχωρά σε τεστ DNA.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από τον πατέρα μου είναι όταν τον είδα νεκρό στο κρεβάτι του. Αναμνήσεις του πατέρα μου έχω άπειρες, αλλά αυτή ήταν η πιο έντονη, πριν σαράντα ημέρες. Μεγάλη στιγμή για μένα ήταν όταν ο μπαμπάς ήρθε στο Καραϊσκάκη και ένας ολόκληρος λαός τον χαιρέταγε, τραγουδώντας. Ήταν 70.000 κόσμος. Οι μέρες μετά τον θάνατό του είναι… καλές, τι να πω. Όπως όλων των ανθρώπων που χάνουν τους γονείς τους, υπάρχει μια θλίψη αλλά και μια γλύκα όταν τον σκέφτομαι.”

Για τη σχέση της με τον πατέρα της δήλωσε: “Ο πατέρας μου ήταν ο μεγαλύτερος φαν της συγγραφικής μου ιδιότητας. Ήταν παθιασμένος με μένα. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλο βιβλίο, αλλά θα πρέπει να είμαι ήρεμη και ήσυχη. Δεν έχω χρόνο και ηρεμία αυτή την περίοδο. Δεν μας μάλωνε ποτέ, ήταν πολύ δημοκρατικός. Ήταν ένας πάτερ φαμίλιας. Πάντα ανακατευόταν στην οικογένεια, με τον καλό τρόπο, ήθελε να συμμετέχει σε όλα. Ζήσαμε πολύ ωραία μπροστά του. Ζήσαμε όμως και μυθιστορηματικές στιγμές με τη χούντα. Στην εξορία μας πήρε μαζί του. Μια συνεχής μετακίνηση κοντά στη μαμά και στον μπαμπά.”

Μίκης Θεοδωράκης

Ο πατέρας μου ήταν κατάκοιτος δέκα χρόνια, δεν τα έχασα με το που πέθανε. Εγώ έχω αναλάβει την ευθύνη όλης της οικογένειας. Εκείνος ήταν κατάκοιτος. Δεν υπήρχε έλλειψη ασφάλειας. Δεν ήμασταν ποτέ άνθρωποι του πλούτου. Δεν μεγαλώσαμε στη χλιδή, είμαστε απλή οικογένεια. Έτσι νιώθαμε πάντα. Δεν ήμασταν κάτι το εξαιρετικό,”συμπλήρωσε.

Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ψύχραιμη, δεν στεναχωριέμαι. Είναι πολύ ενοχλητικό αυτό που συμβαίνει αλλά να σου πω την αλήθεια δεν τα παρακολουθώ, δεν βλέπω τηλεόραση. Μαθαίνω από τους φίλους μου κάποια πράγματα, αλλά δεν θέλω να ξέρω κιόλας. Όλα τα χειρίζονται οι δικηγόροι μου. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα. Όταν μιλάς για αυτά τα πράγματα, ερεθίζεις τον δημοσιογράφο να ρωτάει κι άλλα πράγματα… Δεν θα απαντήσω για το τεστ DNA, θα απαντήσει ο κ. Λυκουρέζος”, σχολίασε τέλος η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη άνοιξε με διαχειρίστρια αυτής την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου.

Επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι το σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη να μετατραπεί σε μουσείο και αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε ορίζει που θα πρέπει να πάει το αρχείο του και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Παράλληλα, αναγνωρίζει στη διαθήκη πως το σπίτι δεν του ανήκει νομικά καθώς έχει περάσει στην κόρη του Μαργαρίτα και τον μεγαλύτερο εγγονό του και τη σύζυγό του όπως και τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία. Εκφράζει όμως την ελπίδα που θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του καθώς όπως λέει οι οικείοι του γνωρίζουν πως όλα έχουν αγοραστεί με χρήματα που προήλθαν από τη δική του εργασία και πνευματικά δικαιώματα.

Σημειώνεται στη διαθήκη όμως πως σε περίπτωση που το σπίτι δεν μετατραπεί σε μουσείο, τότε θα γίνει τροποποίηση της διαθήκης αναφορικά με όσα έχει επιλέξει να αφήσει στους κληρονόμους του.

Επίσης, ο μουσικοσυνθέτης στη διαθήκη του ζητά όλα τα προσωπικά του αντικείμενα να παραδοθούν στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, και να επιστρέψουν στο σπίτι του μόνο σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό να γίνει μουσείο, με ευθύνη του Δημοσίου.

Για το πνευματικό του έργο, ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί πως έχει συνάψει συμβόλαιο με εκδοτική εταιρεία, η οποία και θα το διαχειρίζεται. Ακόμη ορίζει με σαφήνεια τι πρόκειται να γίνει σχετικά με τα υπόλοιπα ακίνητά του.

Αξίζει να επισημαθεί ότι πουθενά στη διαθήκη δεν αναφέρεται ο Νίκος Κουρής ως υιός του αλλά ως “αυτοαποκαλούμενος” Θεοδωράκης. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη από την άλλη σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της Αλέξανδρου Λυκουρέζου στην εκπομπή “Χαμογέλα και πάλι”, δεν έχει την πρόθεση να προβεί σε τεστ DNA μετά το εξώδικο του Νίκου Κουρή.

Δείτε τα όσα είπε στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ