Συγκινητική ήταν η υποδοχή του Μίκη στην μεγάλη συναυλία -αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που δόθηκε εχθες στο Καλλιμάρμαρο με τίτλο «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά». Συναισθηματικά φορτισμένος, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολούθησε τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του, που «στιγμάτισε» το παρελθόν και το παρόν μας και θα είναι σημείο αναφοράς και στο μακρινό μέλλον.

Στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, βρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Παυλόπουλος, η πρόεδρος της «Ελπίδας» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό, το δημοσιογράφικό χώρο καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών. Μαζί τους ήταν χιλιάδες κόσμου, που έδωσαν το ηχηρό παρών στο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Στη συναυλία συμμετείχαν, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τραγουδιστές όπως οι: Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος, Ηρώ Σαΐα, ο Πασχάλης Τόνιος, Λάκης Χαλκιάς ο Ζουλφί Λιβανελί, Άρια Σαϊγιόνμα. Στη συναυλία συμμετείχε δε, και η χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και η παιδική χορωδία Στέφανου Καρδιόλακα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας διαβάστηκε και επιστολή του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη:

Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων.

Απορώ ειλικρινά, πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.

Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια.

Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.

Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.

Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα και πιο μαύρα;

ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.

Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!»

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

Στιγμιότυπο από τη σπουδαία συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

 

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Πάυλος Παυλόπουλος., Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος

 

Ο Γιώργος Νταλάρας

Ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Γιάννης Μπέζος

Ελένη Βιτάλη, Σταμάτης Κόκκοτας, Γιώτα Νέγκα

Αντώνης Ρέμος

Μανώλης Μητσιάς, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ