Ως δημοκράτης Δημήτρης Μπαλτατζής στη «Σμύρνη μου αγαπημένη», ο Λεωνίδας Κακούρης βάζει πάνω από όλα την ελληνική Μεγάλη Ιδέα και βλέπει όλο του τον κόσμο να καταρρέει. Ανάμεσα σε δύο τραγικούς ήρωες, ο Λεωνίδας Κακούρης μάς μιλά για τους σπουδαίους ρόλους που ενσαρκώνει, τις απώλειες που τον σημάδεψαν, τον κορονοϊό που τον σόκαρε, αλλά και όλα όσα ονειρεύεται και επιθυμεί να φέρει ο χρόνος στις ζωές μας.

Διανύεις σίγουρα μια άκρως δημιουργική και επιτυχημένη περίοδο καθώς πρωταγωνιστείς τόσο στη σειρά φαινόμενο της ελληνικής τηλεόρασης, τις «Άγριες μέλισσες», όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά του «Σμύρνη μου αγαπημένη». Κατ’ αρχάς, όταν πρωτοδιάβασες το σενάριο της σειράς, φανταζόσουν ότι θα άγγιζε τόσο πολύ τους τηλεθεατές;


Εξαρχής αντιλήφθηκα ότι ήταν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Φυσικά, αν δεν ακουστεί η κλακέτα και δεν πραγματοποιηθούν οι σκηνές έστω του πρώτου επεισοδίου, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε σκοτάδι. Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις από την αρχή το μέγεθος της επιτυχίας μιας δουλειάς. Δεν έχεις εικόνα. Δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, αλλά από εκεί και πέρα γνωρίζουμε όλοι ότι η καλή πορεία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από έναν επαγγελματία, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων. Επομένως ακόμα κι αν φανταζόμουν ότι η σειρά θα είχε επιτυχία, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι αυτή η συλλογική, σαρωτική ανταπόκριση του κοινού, ο διάχυτος ενθουσιασμός των τηλεθεατών ήταν κάτι που εξέπληξε ακόμα κι εμάς τους ίδιους.


Πόσο επηρέασε τα τελευταία δύο χρόνια τη ζωή σου η τεράστια επιτυχία της σειράς, από την άποψη της αναγνωρισιμότητας και των εκδηλώσεων θαυμασμού του κόσμου;


Η αλήθεια είναι πως λόγω του κορονοϊού η ζωή μας περιοριζόταν σε μια συγκεκριμένη διαδρομή από τη δουλειά στο σπίτι και από το σπίτι στη δουλειά. Δεν είχαμε καταλάβει το μέγεθος, την έκταση της απήχησης που είχε η σειρά. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να δέχεσαι τόσο έντονα την αγάπη και την αποδοχή του κοινού.


Ο επόμενος κύκλος της σειράς θα μας οδηγήσει στην περίοδο της δικτατορίας.

Ακριβώς. Προσωπικά αναρωτιέμαι κατά πόσο όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα θα αλλάξουν έστω και λίγο την ιδιοσυγκρασία του Δούκα. Ελπίζω και εύχομαι να συμβεί. Έχασε με έναν επώδυνο τρόπο τα αδέλφια του. Ουσιαστικά αισθάνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Δούκας κουβαλούσε σε όλη του τη ζωή το χαμό του αδελφού του όταν ήταν μικρός, την ευθύνη που του είχε επιρρίψει ο πατέρας του σχετικά με αυτό το τραγικό γεγονός. Βασανιζόταν από τις ενοχές, θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε. Και ο ίδιος ήταν επίσης παιδί τότε. Όσο έφταιγε ο αδελφός του που έκανε αυτό το παράτολμο άλμα, άλλο τόσο έφταιγε και εκείνος. Τώρα με έναν τρόπο πάλι πενθεί τα δύο του αδέλφια, τα μοναδικά που του είχαν απομείνει στη ζωή, ενώ του γυρνούν την πλάτη και τα ίδια του τα παιδιά. Βρίσκεται κυριολεκτικά αποδιωγμένος με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Αυτά και μόνο τα γεγονότα θεωρώ ότι θα τον βάλουν εκ των πραγμάτων σε μια άλλη βάση. Μένει να δούμε αν θα προσπαθήσει τελικά να γεφυρώσει το χάσμα που τον χωρίζει από την οικογένειά του ή αν θα νικήσει για μία ακόμα φορά ο υπέρμετρος εγωισμός του.


Υπάρχει μια τραγικότητα στο πρόσωπο του Δούκα;

Βεβαίως! Σαφώς και είναι τραγικός ήρωας. Είχε μια πολύ άσχημη, άγρια παιδική ηλικία. Όλο το προσωπείο που έχει φτιάξει είναι για να καλύψει τις αδυναμίες της συναισθηματικής αναπηρίας του.


Αγαπά τα παιδιά του και τη γυναίκα του;


Ναι, αλλά με έναν προσωπικό κώδικα, επίσης απίστευτα εγωκεντρικό.


Φοβάται την αγάπη;


Ναι. Δεν πήρε ποτέ αγάπη από κανέναν, με εξαίρεση τη Μυρσίνη, η οποία αποτελεί επίσης ένα σκοτεινό αρχετυπικό πρόσωπο. Η Μυρσίνη έχει διαμορφώσει τον Δούκα που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως και εκείνος επίσης τη γυναίκα του.

Θα συνεργαστεί με το χουντικό καθεστώς κατά τον τρίτο κύκλο της σειράς;


Ναι. Θα συνεργαστεί επαγγελματικά, σε επιχειρηματικό επίπεδο με τη χούντα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του, γιατί είναι και λίγος απρόβλεπτος ήρωας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΄ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ