O Γιώργος Αρμένης υποδύεται με στωικότητα τον Γέροντα Κύριλλο, ο οποίος καθοδήγησε τον Άγιο Παΐσιο στα πρώτα του βήματα στο μοναχισμό. Ο 78χρονος σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός ο οποίος έκανε φέτος την επανεμφάνισή του στην τηλεόραση, μάς μιλά για την εμπειρία της παραμονής του στο Άγιο Όρος και για τη σκηνή της σειράς που τον συγκλόνισε.

Από τη Μαρία Ανδρέου 

Πώς νιώθετε έχοντας πάρει μέρος σε μια σειρά που αγαπά τόσο πολύ ο κόσμος, όπως ο «Άγιος Παΐσιος»;

Πολύ μεγάλη χαρά και ευλογία. Τον Γέροντα Κύριλλο ήταν να τον υποδυθεί άλλος συνάδελφος, αλλά αρρώστησε, κι έτσι αυτός ο σημαντικός ρόλος ήρθε στα χέρια μου μετά από πρόταση του σεναριογράφου Γιώργου Τσιάκκα και του σκηνοθέτη Στάμου Τσάμη.

Τα γυρίσματα στο Άγιο Όρος με γέμισαν γαλήνη και ηρεμία. Πριν από τις σκηνές μου με τον Προκόπη Αγαθοκλέους, είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω με μοναχούς από το Περιβόλι της Παναγίας, οι οποίοι μου μίλησαν για την ταπεινότητα του Αγίου Παϊσίου.

Ο Γέροντας Κύριλλος είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που με λίγα λόγια λέει στον Αρσένιο ότι η καλογερική είναι βαριά, πως για να γίνει κάποιος μοναχός, θέλει πολλά εφόδια τα οποία αρχίζει να του απαριθμεί. Σκοπός του είναι να τον αποτρέψει από την ασκητική ζωή για να γυρίσει πίσω στην Κόνιτσα, όπου τον έχουν ανάγκη οι γονείς του. Αλλά δεν έκαμψε τη θέληση του νεαρού να αφιερωθεί στην Παναγία.

Τα γυρίσματα πού έγιναν;

Μέσα στον Άγιο Όρος, όπου η Μονή Βατοπεδίου και ο Ηγούμενος Εφραίμ μάς βοήθησαν πολύ για αυτό. Δεν είχα επισκεφθεί το Άγιον Όρος και μου άρεσε πολύ το ότι ξυπνούσαμε όλοι το βράδυ για την προσευχή μας, ότι τρώγαμε μαζί με τους καλόγερους, πηγαίναμε στις Μονές σε προσκυνήματα, στις διακονίες των μοναχών στα χωράφια, στην κουζίνα, όπου συμμετείχαμε στις ψαλμωδίες τους. Με συγκίνησε η παραμονή εκεί. Αυτό που έχει γίνει με τη σειρά είναι σπουδαίο και για την τηλεόραση και για την κοινωνία μας.

Τι γνωρίζατε πριν για τον Άγιο Παΐσιο;

Ήξερα για αυτόν, αλλά δεν είχα διαβάσει για το βίο του, τον γνώρισα στην ουσία μέσα από τη σειρά. Η καταγωγή μου είναι από την Ήπειρο και αυτός μεγάλωσε στην Ήπειρο, στην Κόνιτσα. Με έναν τρόπο μού φανερώθηκε. Ζήσαμε στα ίδια χωριά, στα ίδια βουνά, στα ίδια ποτάμια, στις ίδιες εκκλησιές. Η σειρά αυτή μου δημιούργησε έναν πλούτο συναισθημάτων και είμαι πολύ σίγουρος για αυτό που σας λέω. Κάθε σκηνή, κάθε γύρισμα ήταν και διαφορετικό συναίσθημα.

Πιστεύετε στον Θεό;

Με όλη μου την ψυχή. Με βάφτισαν Χριστιανό Ορθόδοξο, αλλά δεν έμεινα σε αυτό. Όλα είναι μια σπουδή και διάβασα για την Ορθοδοξία. Αγαπάω τον Χριστό και τους Αγίους μας, κι όταν αφήνομαι σε αυτούς νιώθω μεγάλη ηρεμία. Η σειρά αυτή δεν είναι τυχαίο που μίλησε στις καρδιές του κόσμου. Τόσο ο σεναριογράφος όσο και ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζονται από μια βαθιά πίστη.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές για εμένα –και σας μιλώ ως τηλεθεατής– ήταν όταν ο νεαρός Αρσένιος είδε τον Χριστό να του λέει «εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή», η στιγμή της θεοπτίας. Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στα Ιεροσόλυμα, αλλά τόσα χρόνια στο θέατρο έδινα το δικό μου αγώνα και ήταν πολύ δύσκολος, οπότε δεν είχα το χρόνο ή τα χρήματα.

Τι σας εξιστόρησαν οι μοναχοί για τον Άγιο Παΐσιο;

Μου είπαν ότι όταν ασθένησε από καρκίνο και οι άνθρωποι πήγαιναν να πάρουν την ευλογία του και να ακούσουν μια συμβουλή του, εκείνος τους δεχόταν όσο και αν πονούσε σωματικά. Στεκόταν όρθιος ή καθόταν σε ένα τοιχάκι και μιλούσε σε όλους, δείχνοντας με την πραότητα και τη γαλήνη του προσώπου του ότι δεν υπέφερε. Ήθελε να φέρει με το λόγο του τους ανθρώπους πιο κοντά στον Χριστό και πιο κοντά μεταξύ τους.

Πώς σας φαίνεται σήμερα ο κόσμος;

Ο κόσμος έχει ξεφύγει εντελώς και η πτώση του είναι ο πόλεμος. Άνοιξα σήμερα το λογαριασμό του φυσικού αερίου και είδα ένα ποσό 470 ευρώ. Και περιμένω και τη ΔΕΗ! Πώς θα ζήσει ένας άνθρωπος που παίρνει 900 ευρώ μισθό όταν έχει να πληρώσει αυτούς τους λογαριασμούς; Πώς θα πληρώσει ενοίκιο, πώς θα φάει; Και παρ’ όλη την κρίση, υπάρχει μεγάλη απιστία. Όλοι πιστεύουν στο χρήμα, στην τεχνολογία, στην κατανάλωση. Όμως στον πόλεμο, όταν τα χάνεις όλα, τότε θυμάσαι τον Θεό.

ΠΗΓΗ: 7ΜΕΡΕΣTV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ