Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη μίλησε για το ταξίδι που ξεκίνησε σχεδόν έξι μήνες πριν και είχε το πιο ονειρεμένο τέλος.

Έχεις συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί;

Είναι λίγο νωρίς ακόμη… Γενικώς δεν έχω συνειδητοποιήσει τι γίνεται και πώς ήρθε το «MasterChef» στη ζωή μου, πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι. Όσο περνούν οι ημέρες, αρχίζω να καταλαβαίνω τι έχει συμβεί και το συναίσθημα είναι πάρα πολύ γλυκό.

Είπες ότι είχες δηλώσει άλλες δύο φορές συμμετοχή στο παιχνίδι, αλλά δεν ένιωθες έτοιμη. Τι ήταν αυτό που άλλαξε φέτος;

Νομίζω ότι μου έλειπε η εμπειρία, έπρεπε να είχα δουλέψει πολύ περισσότερο. Πέρα από αυτό, δεν το επέτρεψαν και οι συνθήκες, πάντα κάτι τύχαινε. Αλλά το βασικό ήταν ότι δεν ήμουν έτοιμη. Αν ερχόμουν πριν, θα με είχαν αποκλείσει από την πρώτη στιγμή!

Όταν έφερνες μπροστά στους κριτές το πρώτο πιάτο, πίστευες ότι θα έπαιρνες την ποδιά;

Πριν μαγειρέψω, πίστευα πάρα πολύ στο πιάτο μου. Το είχα κάνει πρόβα στο σπίτι και έλεγα ότι θα πάει καλά. Όταν, όμως, ξεκίνησε το άγχος και δεν εξελίχθηκαν όλα όπως ήθελα, πήγα μπροστά στους κριτές και είχα την αίσθηση ότι δεν θα με περνούσαν. Είχα απογοητευτεί.

Πώς είναι να σου δίνουν μερικά υλικά και να πρέπει να σκεφτείς ένα πιάτο μέσα σε ελάχιστο χρόνο;

Αυτό αρχικά με δυσκόλευε πάρα πολύ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο «MasterChef» είναι ο χρόνος, αυτός σε εμποδίζει να δημιουργήσεις και να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Απλώς όλα τα παιδιά, όπως κι εγώ, βλέπαμε ένα υλικό και παίρναμε ιδέες που είχαμε δουλέψει σε άλλα εστιατόρια.

Οι συμπαίκτες σου κατάλαβαν γρήγορα ότι ήσουν ένα από τα φαβορί. Εσύ ένιωθες έτσι;

Σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα φαβορί. Οι συμπαίκτες μου πάντα μου έλεγαν καλά λόγια, αλλά κυρίως λόγω και των σχολίων που μου έκαναν οι κριτές. Στο σπίτι ποτέ δεν έλεγα τι έχω κάνει μαγειρικά.

Φέτος το παιχνίδι ξεκίνησε με πολλή ένταση μέσα στο σπίτι. Πώς χειρίστηκες τη συγκατοίκηση;

Το μυστικό μου στη συγκατοίκηση ήταν ότι περνούσα πολύ χρόνο στο δωμάτιο, προτιμούσα να κοιμάμαι και να μην ανακατεύομαι με κανέναν. Μιλούσα με όλα τα παιδιά, αλλά για θέματα που ενδιέφεραν εμένα. Δεν καθόμουν να ασχοληθώ με τις ίντριγκες που είχαν δημιουργηθεί και τη βαβούρα. Τα ήξερα όλα, είχα επίγνωση του τι συνέβαινε, απλώς ήθελα να απέχω τελείως. Όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και περνάς καλά και μόνη σου, μπορείς να τα καταφέρεις.

Με τον Τζιοβάνι πώς κολλήσατε;

Αρχικά, μας έφεραν πολύ κοντά οι ομαδικές δοκιμασίες. Αλλά όσο τον γνώριζα, ανακάλυπτα έναν άνθρωπο εξαιρετικό. Η ψυχή του είναι αγνή και όλα αυτά που έχει ζήσει με συγκινούσαν. Έτσι κόλλησα μαζί του. Μετά ήρθε και το μαγειρικό κομμάτι. Είδα το πόσο καλός μάγειρας είναι και πόσο βοηθούσε όλους μας στο σπίτι. Έτσι δέσαμε.

Θα ήθελες να μας μιλήσεις για εκείνη την ομαδική που ήσουν αρχηγός και, όταν χάσατε, αρνήθηκες να διεκδικήσεις την ασυλία; Ήσουν η μόνη που το έκανε αυτό.

Όταν έγινα αρχηγός, είχα πάρα πολύ άγχος, δεν μπορούσα να μαγειρέψω τίποτα σωστά. Το περίμενα ότι θα χάναμε και, από τη στιγμή που έγινε αυτό, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για μένα. Ηθικά και συναισθηματικά, όλο αυτό το βάρος ήθελα να το πάρω επάνω μου, γιατί ένας αρχηγός πρέπει να ακούει και τα άσχημα και τα καλά. Οπότε ένιωθα μέσα από την καρδιά μου ότι όφειλα να αναλάβω την ευθύνη, δεν υπήρχε άλλη σκέψη. Προτίμησα να μην το πω από πριν στα παιδιά, γιατί δεν ήθελα να με παροτρύνουν να προσπαθήσω. Δεν μαγείρεψα και ένιωσα πάρα πολύ καλά με αυτή μου την απόφαση. Δεν θα την άλλαζα ποτέ.

Ακόμα και ξέροντας ότι αυτό θα οδηγούσε στην αποχώρησή σου από το παιχνίδι;

Ναι. Ήμουν ξεκάθαρη στα παιδιά ότι ήθελα να με ψηφίσουν και δεν με ενδιέφερε κάτι άλλο. Μετά ήρθε η αποχώρηση κι εκεί, όταν έφυγα, πραγματικά ένιωσα ότι ήμουν η νικήτρια του «MasterChef». Κι αυτό γιατί δέχτηκα πάρα πολλή αγάπη από την παραγωγή, από τους ανθρώπους που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, τους κριτές και τους συμπαίκτες μου… Για τελευταίους, μάλιστα, η αποχώρησή μου σήμαινε ότι έρχονταν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους. Κι όμως, ήταν δίπλα μου και με έκαναν να νιώσω νικήτρια. Είχα πει τότε ότι μόνο το έπαθλο δεν είχα πάρει, τη νίκη, όμως, την είχα κερδίσει.

Τότε σου είχαν πει απίστευτα λόγια και οι κριτές.

Τα λόγια των κριτών ήταν μαχαιριά στην καρδιά, με την καλή έννοια! Είχα συγκινηθεί πάρα πολύ, τους έβλεπα σαν να τους ήξερα χρόνια, λες και ήταν πάντα δίπλα μου. Ένιωθα σαν να μην ήταν οι κριτές απέναντί μου, αλλά τρεις δικοί μου άνθρωποι, που μου μιλούσαν τόσο όμορφα. Ήταν πολύ συγκινητικό όλο αυτό.

Τι κράτησες από όσα σου είπαν;

Η αλήθεια είναι πως ό,τι μου έχουν πει οι κριτές, για όλα μου τα πιάτα, το θυμάμαι. Κρατάω όμως κάποια λόγια του σεφ Κοντιζά, που με συμβούλευε να πιστεύω στον εαυτό μου. Ο κύριος Κουτσόπουλος μου έλεγε «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, πρέπει να επιμένεις στις λεπτομέρειες». Και ο κύριος Ιωαννίδης μού είχε δώσει πάρα πολύ καλές συμβουλές. Όμως αυτό το «συνέχισε έτσι» που έπαιρνα κι από τους τρεις νομίζω ήταν η μεγαλύτερη συμβουλή.

Από όλα τα πιάτα που έφτιαξες, ποιο ξεχωρίζεις;

Όλα μου τα πιάτα τα αγάπησα, και τα καλά και τα άσχημα – τα άσχημα και λίγο περισσότερο, γιατί με έβαζαν σε διαδικασία να σκέφτομαι πιο πολύ στο σπίτι τι πήγε λάθος. Γενικώς, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Μου έρχεται στο μυαλό το γλυκό που είχα κάνει με λευκή σοκολάτα, yuzu και πέτσα από πάπια. Το σκέφτομαι και λέω: «Τι ακριβώς έφτιαξα; Μπράβο μου, ωραίο ήταν!» (γέλια). Δεν ξέρω πώς τα σκεφτόμουν, έβλεπα τα υλικά και τα προσάρμοζα σε συνταγές που είχα ξαναδουλέψει και σε γεύσεις που είχα δοκιμάσει στα εστιατόρια. Αυτό με βοήθησε.

Όταν ξαναμπήκε η Μαρίνα στο παιχνίδι, ήταν άλλος άνθρωπος. Είχε δει τις αντιδράσεις του κόσμου έξω και αποφάσισε να αλλάξει συμπεριφορά. Εσύ πώς διαχειρίστηκες το διάστημα της απουσίας σου από το παιχνίδι;

Έξω από το παιχνίδι έμεινα συνολικά μιάμιση μέρα. Δεν πρόλαβα να δω επεισόδια, παρά μόνο κάποια σχόλια από τον κόσμο. Χάρηκα πάρα πολύ και ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα. Αυτά που είδα όμως δεν με έκαναν να αλλάξω ή να μπω μέσα με τουπέ. Απλώς μου έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με έκαναν να νιώσω πιο άνετα. Κι αυτό γινόταν πιο έντονο όσο προχωρούσε ο διαγωνισμός. Είναι διαφορετικό όταν είσαι στους 24 και διαφορετικό όταν έχεις φτάσει στους 10. Νιώθεις πιο άνετα με τους ανθρώπους πίσω από τις κάμερες και τους κριτές. Γι’ αυτό μιλούσα πιο πολύ και ο κόσμος γνώρισε καλύτερα το χαρακτήρα μου.

Για τον Διονύση άλλαξες γνώμη ή είσαι ακόμη θυμωμένη μαζί του;

Ένα ελάττωμα που έχω είναι ότι πάνω στα νεύρα μου λέω λόγια για τα οποία μετανιώνω μετά. Σίγουρα δεν κρατάω κακία στον Διονύση. Περάσαμε έναν πολύ έντονο τελικό μαζί, με επίσης πολύ έντονα συναισθήματα. Κι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κανένας. Εγώ είμαι πιο συναισθηματική, και ο Διονύσης πιο απόλυτος και στρατηγικός. Ήθελε από την αρχή να κερδίσει και τον δικαιολογώ πλήρως. Στο θέμα με τον Τζιοβάνι θύμωσα, αλλά δεν του κρατάω καμία κακία. Πιστεύω ότι κι αυτός, για να πετύχει το στόχο του, έκανε αυτό που πίστευε πως έπρεπε να κάνει.

Αν μπορούσες να συνεργαστείς με κάποιους από τους συμπαίκτες σου, εκτός από τον Τζιοβάνι, που προφανώς θα τον επέλεγες πρώτο, ποιοι θα ήταν οι υπόλοιποι;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με όλους, αλλά αν ήταν να επιλέξω κάποιους, επειδή λειτουργώ πολύ με το συναίσθημα, αυτοί θα ήταν ο Τζαμάλ, ο Στέφανος, ο Παύλος και τα κορίτσια που έφυγαν πολύ νωρίς. Με την Ηρώ σίγουρα θα κάνουμε κάτι μαζί κάποια στιγμή. Αλλά από όλα τα παιδιά κάτι παίρνεις, οπότε θα ήταν πολύ χρήσιμο και για μένα να συνεργαστώ μαζί τους και να δω τις ιδέες τους πέρα από την κουζίνα του «MasterChef».

Μπαίνοντας στο παιχνίδι, αλλά και στην πορεία σου, επέλεξες να μη μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία, λέγοντας ότι δεν ήθελες να πεις στενάχωρα πράγματα. Είναι αυτή μια γενικότερη στάση που έχεις στη ζωή σου;

Όπως έκανα στο παιχνίδι, έτσι και στη ζωή μου προτιμώ να κρατώ οτιδήποτε άσχημο μου συμβαίνει –εμπειρίες σαν κι αυτές που όλοι βιώνουμε κάποιες στιγμές– σε προσωπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να τα ξέρει όλος ο κόσμος και να περνάς τις στενοχώριες σου και στους άλλους. Καθένας έχει αρκετά προβλήματα δικά του και δεν υπάρχει λόγος να ακούει ένα μελόδραμα στην τηλεόραση. Αυτό που χρειάζεται και ο ίδιος είναι να χαλαρώσει στον καναπέ του και να γελάει. Ως άνθρωπος, δεν μου αρέσει καθόλου να φορτώνω τους άλλους με τα προβλήματά μου. Οπότε, δεν ήθελα να πάω στο «MasterChef» και να πω μια συγκινητική ιστορία για να με δει ο κόσμος και να με λυπηθεί. Δεν κατηγορώ εκείνους που το κάνουν, απλώς εγώ δεν είμαι έτσι. Μπορεί για ορισμένους να λειτουργεί ανακουφιστικά το να μοιράζονται με τον κόσμο τα όσα έχουν περάσει και δεν αποκλείεται να βοηθήσουν και κάποιους που έχουν βιώσει κάτι ανάλογο. Εγώ είμαι τελείως διαφορετική. Ίσως να μην είναι καλό αυτό, αλλά δεν γίνεται να αλλάξω. Γενικώς, θέλουμε να ζούμε περισσότερο τις χαρές της ζωής και να ξεχνάμε τα προβλήματά μας. Γιατί όσο τα συζητάμε, μεγαλώνουν.

Γι’ αυτό έλεγες για τον Χρήστο και για γάμους! (γέλια) Τελικά θα τον κάνετε κουμπάρο τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο;

Ο σεφ μάς έχει τάξει κουμπαριά, οπότε θα δείξει!

Θα το δρομολογήσετε όντως ή προέχουν άλλα πράγματα;

Με τον Χρήστο είτε παντρευτούμε τώρα, είτε σε 10 χρόνια, είτε σε 20, αυτό που ζούμε είναι δικό μας, μοναδικό και δεν περιμένουμε το γάμο για να μας δέσει. Απλώς το είπα εγώ πάνω στην τρέλα μου και ξεκίνησε αυτή η πλάκα. Είμαστε ακόμη νέοι, έχουμε τη ζωή μπροστά μας και ό,τι είναι να έρθει θα έρθει μόνο του.

Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου από εδώ και πέρα; Έχεις σκεφτεί τι θέλεις να κάνεις;

Σίγουρα θα μείνω προσηλωμένη στο στόχο μου. Για μένα, η μαγειρική είναι αυτό που θα ακολουθήσω. Έχω να μάθω πάρα πολλά, έχω τεράστια όρεξη να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας. Θέλω να δουλέψω δίπλα σε μεγάλους σεφ, να εμπλουτίσω όσο ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου. Θα έρθουν καλές προτάσεις, θα ανοιχτούν κάποιες πόρτες και όλα είναι καλοδεχούμενα.

Έχεις δει την πορεία των προηγούμενων Master Chefs. Θα σε ενδιέφερε η ενασχόληση με την τηλεόραση;

Μια τηλεοπτική πρόταση θα με ενδιέφερε αν ήταν κάτι που μου ταιριάζει, κάτι αυθόρμητο και χωρίς σενάριο. Θέλω να έχει σχέση με τη μαγειρική, αλλά να κάνουμε την πλάκα μας και κάτι άλλο παράλληλα. Να μαγειρεύουμε ωραία, αλλά χωρίς στημένα πράγματα.

Δούλεψες για χρόνια με τον Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος έκανε μια πολύ όμορφη ανάρτηση για σένα και τη νίκη σου. Εκείνος είχε καταλάβει αυτό το ξεχωριστό ταλέντο που έχεις;

Η συνεργασία μου με τον Έκτορα ήταν πάρα πολύ καλή. Στο εστιατόριο, όμως, δεν μπορούσα να δημιουργώ τα δικά μου πιάτα, οπότε δεν ήξερε –ούτε αυτός ούτε και κανένας άλλος– ότι διαθέτω αυτό το «χάρισμα» για το οποίο μίλησαν οι κριτές. Απλώς ήμουν κάποια χρόνια στην κουζίνα, δεν δημιουργούσα προβλήματα και άκουγα καλά σχόλια. Κανείς δεν είχε παράπονο από μένα, ούτε μου έκαναν παρατηρήσεις, ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Τη δική σου πινελιά πού μπορούσες να τη βάλεις;

Στα εστιατόρια που δουλεύουμε όλοι οι μάγειρες –όσοι δεν είμαστε σεφ– είναι λίγο δύσκολο να βάλεις τη δική σου ταυτότητα στα πιάτα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι σεφ που είναι πρόθυμοι να ακούσουν την ιδέα σου. Μερικές φορές, για παράδειγμα, πρότεινα να κάνουμε κάτι διαφορετικό στο στήσιμο, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχα και την εμπειρία για κάτι περισσότερο. Στο «MasterChef» κατάλαβα τις δυνατότητές μου, δεν είχα ιδέα ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Μαργαρίτα Νικολαΐδη: Το συγκινητικό μήνυμά της στο instagram

«Όταν αποφάσισα να κάνω αίτηση στο “MasterChef 5”, έγραψα σε ένα λευκό πίνακα στο δωμάτιό μου “Μαργαρίτα Νικολαΐδη νικήτρια Masterchef 5”. Δεν το πίστευα, το ήθελα όμως… Πέντε μήνες μετά, γύρισα στο δωμάτιό μου και το ξαναδιάβασα και τώρα έχει συμβεί και γελάω από μέσα μου, γιατί τότε ξεκίνησε σαν αστείο και τώρα κρατάω το έπαθλο. Δεν θα σβήσω αυτά τα γράμματα από τον πίνακα, με συγκινούν, και πιο πολύ με συγκινεί που ενώ δεν άλλαξε τίποτα στο δωμάτιό μου, μέσα σε ένα μόνο βράδυ, αλλάζει σιγά σιγά η ζωή μου! Εγώ, η Μαργαρίτα, σας λέω να πιστεύετε στα όνειρά σας να αγαπάτε αυτό που κάνετε και να ζείτε την κάθε στιγμή! Όλες αυτές τις στιγμές μαζεύω τώρα στο μυαλό μου, τις αναμνήσεις, τις συγκινήσεις από την εμπειρία που έζησα και την αγάπη που μου δώσατε κρατάω φυλαχτό. Να είστε ο εαυτός σας να τσαλακώνεστε και να παλεύετε για ό,τι αγαπάει η ψυχή σας! Εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ κάθε μέρα, γιατί όλο αυτό που έζησα μου έδωσε δύναμη, χαρά και κουράγιο, γιατί μέσα σε αυτή την περίεργη για όλους μας χρονιά, εμένα μου χαρίσατε απλόχερα ΑΓΑΠΗ και μπήκα στα σπίτια σας μέσα από την τηλεόραση και μου μιλάτε με το μικρό μου όνομα και εγώ σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου!
Μαργαρίτα Νικολαΐδη, η νικήτρια του “MasterChef 5”. Νιώθω ότι πρέπει, επιβάλλεται και θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τη χαρά σας γι’ αυτό το γεγονός ένιωσα τόση αγάπη! Από τα βάθη της ψυχής μου, είναι μεγάλη μου τιμή που εκτιμήσατε το χαρακτήρα μου, τις πλάκες μου, τους τρόπους μου, εμένα όπως είμαι, με δεχτήκατε και μοιραστήκατε μαζί μου τόσα συναισθήματα! Κλάψατε μαζί μου και γελάσατε, αυτό, φίλοι μου, ήταν το ταξίδι μου στο “MasterChef”, έντονο και αληθινό γιατί υπάρχει αγάπη. Η αγάπη από εσάς προς εμένα, η αγάπη για τη δουλειά μου, τους ανθρώπους μου, τον Χρήστο, τη μαμά, την αδελφή, τις φίλες, το νησί μου, τους σεφ, @scontizas, @chef_koutsopoulosleonidas, @ioannidispanos, @alexandros_charalabopoulos, @nick.d.thomas, τους συναδέλφους, η λίστα είναι τεράστια! Το έπαθλο φέτος ξεχειλίζει αγάπη! Σας αγαπώ! Η Μαργαρίτα σας…»

Ο τελικός του «MasterChef 5» ήρθε πρώτος στη ζώνη προβολής του στο δυναμικό κοινό 18-54, με 45,6%, ενώ έκανε 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονιστούν έστω για 1 λεπτό με το STAR. Σε τέταρτα, η τηλεθέαση ξεπέρασε ακόμη και το 50%, ενώ σημείωσε τα υψηλότερα νούμερα από όλους τους τελικούς του μαγειρικού ριάλιτι αυτών τα πέντε χρόνων. Στα social media, το #MasterChefGR ήταν το #1 trend από την έναρξη του τελικού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι fans των σελίδων του ήταν συνολικά 359.354.

Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το MasterChef στο 7

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ