Φονικός σεισμός 7,8 ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας, την Τουρκία και τη Συρία με τον τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμής να αναφέρει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 2.300 άνθρωποι. Σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για εντοπίσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια και κάποιων οι κραυγές ακούγονται. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες αλλά και τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει και η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Η Τουρκία, σε προσωρινό απολογισμό, μιλά για τουλάχιστον 1.500 νεκρούς και πάνω από 5.380 τραυματίες σε επτά επαρχίες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει. 

Στη Συρία, τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος της Συρίας και 147 άλλοι σε τομείς ελεγχόμενες από τους αντάρτες. Πάνω από 900 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Ακόμα πιο δραματικές οι προβλέψεις- Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εκτιμά πως οι νεκροί ίσως ξεπεράσουν τους 10.000

Σα χάρτινα έπεφταν τα κτίρια και οι πολυκατοικίες στις πόλεις, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να μετρήσουμε περισσότερα θύματα. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομείαμε. Tο αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS εκτιμά πως ο τραγικός απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει και τους 10.000 νεκρούς.

O σεισμός έπιασε τους ανθρώπους στον ύπνο ενώ έγινε αισθητός στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στο Λίβανο.

Η Ελλάδα στέλνει σωστικά συνεργεία στην Τουρκία

Μια ομάδα επίλεκτων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα για να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που ψάχνουν να σώσουν ανθρώπους στα χαλάσματα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Πρόκειται για 25 άτομα με ειδικό υλικό καθώς επίσης και ειδικό όχημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν ζωντανούς μέσα στα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ θα μεταφερθεί με C-130 ενώ ήταν από το πρωί απευθείας οι επικοινωνίες του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη με τους ομολόγους του για να οργανωθεί και να σταλεί η βοήθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!